Kuntavaaliehdokas Niko Suokas – toimiva ja turvallinen arki

Niko Suokas, 23 v.

Ammatiltani olen lähihoitaja. Työskentelen tällä hetkellä Valkeakosken kotihoidolla, jossa olen työskennellyt yli puolitoista vuotta. Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 2018. Kolmen vuoden aikana olen saanut työskennellä sekä kehitysvammaisten että ikäihmisten parissa.

Perheeseeni kuuluu kaksi sisarusta, isä, äiti ja vanhempieni kaksi koiraa (3- ja 5-vuotiaat). Omilleni muutin huhtikuussa 2018.

Harrastuksiani ovat partio, uinti ja ulkoilu. Vedän Valkeakosken Korvenkävijöissä partioryhmää kolmannen vuoden sudenpennuille. Vaikka minulla on Punaisessa Ristissä luottamustehtäviä, on se samalla minulle osittain harrastus, koska olen mukana ensiapu- ja valmiusryhmän toiminnassa.

Olen aina halunnut auttaa heikoimmassa asemassa olevia, mikä on johtanut varmasti siihen, että vuonna 2014 aloitin yläasteeni tukioppilaana. Tukioppilaana oleminen vahvisti tahtoani vaikuttaa parempaan huomiseen ja tästä sai alkunsa kiinnostukseni politiikassa vaikuttamiseen.

Vuonna 2015, kun olin aloittanut sosiaali- ja terveysalan opinnot Tampereen seudun ammattiopistossa, lähdin mukaan välittömästi toimipisteen opiskelijakunnan hallitukseen, jossa sain jo ensimmäisenä vuonna varapuheenjohtajan pestin. Pian huomasin, että olin Tredun opiskelijayhdistyksen puheenjohtaja sekä mukana valtakunnallisella tasolla OSKU ry:ssä. Luottamustehtäviäni on lisäksi Super Valkeakosken ammattiosasto 635:ssa, Valkeakosken uimaseurassa ja Suomen Punaisessa Ristissä. Näitä kaikkia en kuitenkaan voi kutsua harrastuksiksi, koska ne ovat osa elämäntapaani, jossa haluan auttaa muita ihmisiä.

Mielestäni jokainen ihminen on tärkeä osa yhteiskuntaa ja jokaisen pitäisi saada olla oma itsensä.

  • Koulukiusaamiseen on puututtava. Koulussa olevia haasteita voidaan ennaltaehkäistä jo varhaisessa vaiheessa, kun varmistamme riittävät tukitoimet, jotka lähtevät jo varhaiskasvatuksesta. Maksuttomalla toisella asteella on suuri merkitys nuorten syrjäytymisen ja eriarvoistumisen ehkäisemisessä. Jokaisella tulisi olla oikeus kulkea oppimisen polku varhaiskasvatuksesta elinikäiseen oppimiseen.
  • Itselleni tärkeä asia on myös tasa-arvo. Jokaisella tulisi olla oikeus saavuttaa omat unelmansa.
  • Terveydenhuolto ei saa olla kunnalle ikävä menoerä, vaan sen täytyy olla panostus kunnan hyvinvointiin. Terveydenhuollon henkilökunnan jaksamista täytyy parantaa. Myöskään omaishoitajia ei saa unohtaa!
  • Ikäihmisten täytyy saada tarvitsemaansa huolenpitoa, koska he ovat rakentaneet Suomen uudestaan sodan jälkeen.
  • Itselleni on tärkeää, että jokainen saisi harrastaa sitä lajia tai harrastusta, jota itse haluaa.

Nämä kiteytettynä: Jokaiselle tulisi taata turvallinen ja toimiva arki.

“Emme saa unohtaa kehitysvammaisia, jotka ovat omalla toiminnnallaan mukana yhteiskunnassa. Heillä kuuluu olla samat oikeudet kuin sinulla, minulla ja meillä kaikilla, vammasta riippumatta. Olen saanut työskennellä kehitysvammaisten parissa. Ne hetket ovat opettaneet minulle valtavasti elämästä, koska he ovat aitoja ja välittäviä ihmisiä, joilla jokaisella on sydän paikallaan! Heidän kanssaan työskentelevät saavat olla ylpeitä siitä mitä tekevät, koska saavat olla upeiden ihmisten arjessa mukana! Itse en vaihtaisi mistään hinnasta hetkeäkään pois siitä ajasta, mitä olen saanut viettää heidän kanssaan.”

Mottoni: Kysyvä ei tieltä eksy, joten asenne ratkaisee. Autetaan ja muututaan yhdessä, koska yhdessä me voimme tehdä enemmän.

Seuraa kuntapolitiikkani: https://www.facebook.com/sulo0