Käynnit vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta menehtyneiden muistomerkeillä

Ohjelma 30.4

Lähtö Hauholle MustilaanTehtaan tyttöjen-muistomerkille klo 14.15 Vlk:n linja-autoasemalta (ilmainen bussikuljetus)

klo 15 tilaisuus Hauholla
…- lippukulkue
– Leppäkosken Puhallinorkesteri
– Kronikka: Pia Hänninen, Vlk:n Ty:n pj
– Seppeleiden lasku
– Saatesanat: Kalle Hyötynen, AY-aktiivi, kunnallispolitiikko (Tre), vas.liitto

klo 16.30 tilaisuus Valkeakoskella
– lippukulkue
– Vlk:n Työväen mieskuoro
– Seppeleiden lasku ja saatesanat: Pekka Järvinen, Sdp Vlk:n pj

Taustaa:

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=18017b41-50f6-447c-8423-2dcf37c18571

27.4.1918 Syrjäntaan taisteluissa oli mukana naiskomppania Valkeakoskelta. Valkeakoski oli kylä Sääksmäen pitäjässä, kosken ympärille muotoutunut ”myllykylä”, jossa oli jo teollisuutta. Komppania muodostui nuorista, 15 – 23-vuotiaista työläisnaisista. Yksi ainoa tyttö, Martta Siren, pelastui, sillä hän sairastui kuumeeseen ja poistui yksiköstään pari tuntia ennen sen vangitsemista.

Tuuloksen taistelujen jälkeen Valkeakosken naiskomppania jäi saksalaisten vangiksi. Seuraavana päivänä saksalaiset luovuttivat vangit suomalaisille. Neitosia ei kuitenkaan kuljetettu Valkeakoskelle tai muuhun isompaan taajamaan, joihin punavankeja koottiin. Heidät vietiin Hauhon Mustilaan Luopioisten tielle. Naisia pidettiin yö läheisessä Suomaan talon ladossa. Varhain Vapunpäivän aamuna 1.5.1918 naiset tuotiin Siikasenkorven suon syrjään ja heidät pantiin kaivamaan hauta – oma hautansa. Sinne ammuttiin viiden aikaan aamulla 36 Valkeakosken naiskomppanian naista.

Valkeakosken tehdaskylä menetti väkimäärään suhteutettuna sisällissodassa kuolleina enemmän kuin mikään muu paikkakunta Suomessa.

Hauta on ankealla paikalla metsittyvän pellon laidassa. Se on aidattu paksulla rautaketjulla. Haudalle 1968 pystytetyssä muistomerkissä on teksti: ”KUNNIOITTAAKSEEN NIIDEN 36 VALKEAKOSKELAISEN 15-23-VUOTIAAN TYÖLÄISNEITOSEN MUISTOA, JOTKA KANSALAISSODAN UHREINA TÄLLÄ PAIKALLA SURMATTIIN 1.5.1918 JA TÄHÄN HAUDATTIIN PYSTYTTIVÄT TÄMÄN MUISTOMERKIN VALKEAKOSKEN TYÖVÄENJÄRJESTÖT 1.5.1968.”