Vappupuhe 2024 Tuula Vallius: Kun mikään ei riitä

Etusivu


Mikään ei todellakaan riitä maamme sinimustalle hallitukselle!
Riistetään heikoimmilta; eläkeläisiltä, lapsiperheiltä, opiskelijoilta, sairailta ja työttömiltä. Hävetkää! Hävetkää hallitus!

Hyvinvointi-Suomesta ei ole tämän hallituksen jälkeen jäljellä kuin kaukainen muisto menneestä.

Oikeistohallituksen kylmät tuulet ovat puhaltaneet nyt vuoden verran ja se on tuntunut jäätävältä duunarin ja pienituloisten nahoissa.

Niin ovat unohtuneet kauniit korulauseet ja vaalipuheet. Tavallinen suomalainen on täysin unohdettu.

Tärkeintä tälle hallitukselle on vain oluen ja bensan hinta, joka sekään ei ole laskenut, ja että kaikki rajat pysyvät kiinni, siitäkin huolimatta, ettei sieltä sitä kaivattua työvoimaakaan saa enää tulla.

Myös opiskelijat ovat saaneet osansa hallituksen raipasta. Viedään asumistukia, heikennetään koulutusmahdollisuuksia heikompiosaisilta, laskemalla taas ikärajaa maksuttomaan koulunkäyntiin ja samalla nuorisoa hämmentämällä ja ahdistusta lisäämällä.

On perin omituista, että nyt tässä ajassa, kun maailmalla kiehuu, halutaan rikkoa Suomessa sitä ainutlaatuista hyvinvointiyhteiskuntaa, joka on yhdessä rakennettu vuosikymmenten aikana.

Tämän nykyisen eriarvoistavan hallituksen leikkauksin aiheuttamaa pahoinvointia maksamme vielä pitkään ja se lasku ei ole pieni. Pahinta ehkä on se, jos nuorilta viedään usko tulevaan, luotto hyvinvointiyhteiskuntaan, mahdollisuuteen opiskella tulotasoista riippumatta ja tieto siitä, että sinusta pidetään huolta, jos jostain syystä elämä ei menekään siihen suunniteltuun suuntaan.

Suomi on ollut oikeudenmukainen valtio. Täällä on haluttu pitää huolta myös heistä, joilla ei aina mene niin hyvin. Tiedämme että on edullisempaa ja ennen kaikkea inhimillisempää ennaltaehkäistä ongelmia ja pitää ihmiset mukana yhteiskunnassa, sillä panoksella, jonka he pystyvät antamaan kuin jatkaa tätä hallituksen tapaa.

Työväestön lakko-oikeutta rajaamalla ja uusilla lakeja asettamalla, antaa nykyinen hallitus työnantajapuolen toteuttaa kaikkia heitä vuosia piinanneita stigmojaan. Ammattiyhdistystoiminta on aina ollut työnantajalle punainen vaate, se vaate halutaan nyt riisua.

Mutta saammehan me suomalaiset Turkuun tunnin juna! Orpo-poika saa reissata tunnissa ees-taas Arkadianmäelle.

Tämä nykyinen sinimustahallitus on keksinyt miten hoitaa hoitajapulan! WAU! Siis lakkauttamalla hoitopaikkoja, siirtämällä hoidettavat hoidettaviksi kotiin, jossa heitä ei kukaan ole hoitamassa. Ai niin, saa soittaa 112, niin apua löytyy, vaivaan kuin vaivaan! Kaikki siis sinne soittelemaan.

Jos ministeritasolla ajatusmaailma ja järjen, tai siis järjettömyyden käyttö on tuolla tasolla, niin todellakin; Mitä meidän hyvinvointi-Suomestamme on kohta jäljellä.
Se ettei hoideta, tai lykätään hoitamista pitkittämällä hoitoon pääsyä ja hoitotakuuta heikentämällä, tuo pitkässä juoksussa ainoastaan lisää kustannuksia sotepuolelle! Vai oliko se eutanasia-keskustelu jo loppunut, sillähän tästäkin selvittäisiin…

Historia ja tutkittu tieto kertoo meille, että kansan kahtiajako ei ole tuonut mitään hyvää. Hyvä ja reilu yhteiskunta pitää huolta kaikista ja ihmisarvo kuuluu kaikille.

Pienimmän tuloluokan kyykyn syvyyden testaaminen ei tue yhteiskuntarauhaa, vaan jossain kohtaa alkaa kansan liikehdintä. Tätä yhteiskuntaluokkien välistä rajaa tulee kaventaa, ei syventää.

Me sosialidemokraatit haluamme jättää lapsillemme maan, jossa voi vielä rauhassa elää ja kasvaa luottaen siihen, että saa opetusta, saa kouluttautua ja tehdä työtä. Jatkossa mahdollisen perheen perustaminen ja vanheneminen olisi turvattua.

Me sosiaalidemokraatit haluamme turvata heikompiosaisten elämää, emme heikentää ja talloa.

Me sosiaalidemokraatit olemme ihmisten ja ihmisyyden puolella.

Kaikesta hallituksen luomasta kaaoksesta huolimatta haluan sydämestäni toivottaa teille jokaiselle parasta mahdollista tulevaisuutta, kesää ja tietenkin tätä työläisten suurta juhlaa, Vappua!

Hyvää Vappua!
Valkeakosken Työväen vappujuhla Lepänkorvan puisto 1.5.2024