VALTUUSTOALOITE Pia Hänninen yms.: Valkeakosken kaupungin liittyminen ”Syrjinnästä vapaa alue” – kampanjaan ja Pride-liputus Valkeakoskella

Aloitteet

KV 21.9.2020
Perus- ja ihmisoikeudet tai yhdenvertaisuus eivät ole mielipidekysymyksiä eivätkä vain hyviä päiviä varten. Perus- ja ihmisoikeudet takaavat turvan kaikille, ja suojaa tarvitsevat erityisesti yhteiskunnassa heikoimmissa asemissa olevat ihmiset.

Näin kirjoitti Valkeakoskella syntynyt yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä vuonna 2018, YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen 70-v juhlavuonna.

Suomen perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Yhdenvertaisuussäännöstä täydentää perustuslaissa oleva syrjintäkielto. Sen mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Valitettavana suuntauksena tällä hetkellä arvot kovenevat ja vastakkainasettelu nostaa vahvasti päätään. Silläpä ihmisten syrjimättömyys ja tasa-arvo eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan niitä pitää puolustaa joka päivä, joka hetki.

Oikeusministeriö ylläpitää tietopankkia yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä omalla internetsivustollaan www.yhdenvertaisuus.fi. Sivustolla on käynnissä kampanja: Syrjinnästä vapaa alue. Tämä lainaus on suoraan kyseiseltä sivustolta:

”Kampanja on kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen tiedotuskampanja, jonka avulla organisaatiot ja työyhteisöt tuovat julki sitoutumisensa syrjimättömyyden periaatteeseen. Syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautuminen merkitsee syrjinnän vastustamista, siihen puuttumista sekä ihmisten yhdenvertaisuuden tunnustamista.

Julistautuminen on myös merkki työntekijöille, työnhakijoille ja asiakkaille siitä, että organisaatio toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi riippumatta sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Kampanja haastaa organisaatioita ja työyhteisöjä julistautumaan syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Haasteen voi tehdä kuka tahansa. Syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautuva organisaatio täyttää julistautumislomakkeen internetissä ja saa sitä vastaan Syrjinnästä vapaa alue -merkin, joka tulee laittaa näkyvälle paikalle organisaation tiloissa (esimerkiksi kahvihuone, tehdashalli, nuorisotalon tai koulun aula, liikuntapaikan seinät tai nettisivu jne.). Kampanjan idea on tehdä sitoutuminen yhdenvertaisuuteen näkyväksi sillä syrjinnän vastaiset ohjeet ja strategiat jäävät liian usein kirjahyllyjen ja työpöytien paperikasojen uumeniin.”

Valkeakoskelta mukaan on ilmoittautunut ainoastaan Vaateri- nuorten työpaja – projekti. Niinpä aloitteessa esitämme kaikkien Valkeakosken kaupungin yksiköiden liittymistä ja sitoutumista tähän kampanjaan.

Toissa viikolla juhlittiin Pride-tapahtumaa. Kyseessähän on yhdenvertaisuutta edistävä ja syrjintää vastustava ihmisoikeustapahtuma, jonka ydinviesti on, että riippumatta siitä ketä rakastaa ja mihin sukupuoleen tuntee kuuluvansa, niin jokaisella meistä on oikeus olla oma itsensä, joutumatta pelkäämään syrjintää, häirintää tai väkivaltaa.

Yhä useammat kaupungit, viranomaiset, yritykset ja muut toimijat osallistuvat vuosittain Pride-juhlintaan ja muistuttavat sekä tukevat omassa toiminnassaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja jokaiselle meistä kuuluvista jakamattomista ihmisoikeuksista.

Esitämme valtuustoaloitteena,

  • että Valkeakosken kaupunki julistautuu ja sitoutuu toimiin Syrjinnästä vapaaksi alueeksi – kampanjan mukaisesti.
  • että myös Valkeakosken kaupunki juhlistaa ihmisoikeuksia ja Pride-liikettä liputtamalla Helsinki Pride -viikolla sateenkaaren väreissä.
    Lisäksi esitämme, että kyseisellä viikolla järjestetään ihmisoikeusteemaan liittyvää ohjelmaa, esimerkiksi luentoja, konsertteja ja keskustelutilaisuuksia.