Valtuustoaloite: Petra Pikkanen ym.: Valkeakoskelle käyttöön paikalliseen joukkoliikenteeseen myös lasten kaupunkilippu 30.1.2017

Aloitteet

KV 30.1.2017

Valkeakoskella on kohtalaisen toimiva paikallinen joukkoliikenne, jota tällä hetkellä hoitaa Valkeakosken Liikenne Oy.

Liikennevuoroissa on huomioitu erityisesti koululaisten mahdollisuus koulumatkaliikenteeseen.

Valkeakoskella on käytössä Valkeakosken kaupunkilippu, jonka hinta on 50€/30pv. Talousarviossa 2017 kaupungin subventioaste kaupunkilippuun on 36%. Kaupunkilippu on hinnoiteltu saman hintaiseksi kaikille matkustajille. Kaupunkilipulla käyttäjällä on bussiliikenteen rajaton käyttöoikeus  30pv:n ajan paikallisliikenteessä. Tämä mahdollistaa aktiivisen paikallisliikenteen käytön niin koulu- kuin työmatkojen lisäksi myös harrastus-ja vapaa-ajan sekä asiointimatkoihin paikallisliikenteen aikataulujen puitteissa.

Yksittäisen bussimatkan hinta on aikuisilta 3,30€ ja lapsilta alle 12v 1,70€. Tarjolla on myös sarjaliput 44 ja 22 matkalle. Sarjalipuissa lasten lippu on 44 matkan osalta -50% aikuisen kertalipun hinnasta eli 66,88€, joka on 16,88€ kalliimpi kuin aikuisten koko kuukauden rajattoman matkustamisen sisältävä kaupunkilippu.

Liikennöitsijä on saanut lasten kaupunkilipusta usein yhteyden ottoja perheiltä, jotka juuri ja juuri jäävät koulumatkatuen ulkopuolelle, mutta etenkin talvikuukausina joutuvat järjestämään lapsille koulukuljetuksen.

Viime aikoina on paljon ollut keskustelua etenkin alakoulujen ympäristössä käyvästä henkilöautorallista, kun koululaisia kuljetetaan kouluun. Myös vaarallisia läheltäpiti-tilanteita on ollut useita. Tähän ollaan onneksi puututtu mm. rakentamalla ns.jättöpaikkoja, mutta liikennemäärät eivät toki ole vähentyneet. Mikäli edes muutaman kymmenen koululaista kulkisi yksityisautokuljetuksen sijaan bussilla, olisi sillä jo suuri merkitys liikenneturvallisuuteen koulujen ympäristössä.

Lasten opastaminen julkisen liikenteen aktiivisiksi käyttäjäksi on myös mitä parhainta ympäristökasvatusta. Tutkimusten mukaan julkista liikennettä käyttävät ihmiset liikkuvat myös omatoimisesti enemmän kuin yksityisautoilijat, joten bussin käyttö vaikuttaa myös suoraan lasten aktiivisempaan liikkumiseen.

Aktiivisinta bussin käyttäminen koulumatkoilla on talvikuukaudet oppilailla, jotka eivät ole oikeutettuja koulumatkatukeen.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Valkeakosken kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin ja valmistelutehtäviin, jotta Valkeakoskella voidaan ottaa Valkeakosken kaupunkiliikenteen kaupunkilippuun käyttöön myös lasten kaupunkilippu, jonka hinta olisi 50% aikuisten kaupunkilipusta. Lasten kaupunkilippu voitaisiin ottaa aluksi käyttöön kokeiluluontoisena  esim. 3 vuoden kokeiluna, jotta nähtäisiin perheiden kiinnostus lippua kohtaan.  Me allekirjoittaneet esitämme, että aloite huomioidaan talousarviovalmistelussa 2018 ja suunnitelmakaudelle 2019-2020 ja se otetaan käyttöön 1.1.2018.

 Valkeakoskella 30.1.2017

Kommentoi